18 ℃

Halsema boos op Aboutaleb: “Zijn white privilege-gedrag is stuitend”

Foto: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam is boos op haar Rotterdamse ambtgenoot Ahmed Aboutaleb: “Hij greep alleen maar in bij de demonstratie tegen racisme omdat hij met een gouden, white privilege-lepel is opgegroeid. Hij kent de pijn van achtergestelden zoals ik niet.”

Zowel in Amsterdam als in Rotterdam werd in de afgelopen dagen massaal gedemonstreerd. Daarbij hielden de demonstranten niet de vanwege het coronavirus geadviseerde onderlinge afstand van anderhalve meter. Maar waar Halsema niet ingreep, deed Aboutaleb dat wel.

Volgens de Amsterdamse burgemeester heeft het feit dat ze de demonstratie in haar stad niet afkapte alles met haar achtergrond te maken: “Ik ken het klappen van de zweep. Ik groeide op in de zwaar achtergestelde stad Enschede toen Aboutaleb met al zijn privileges in een dorpje in het Rifgebergte ronddartelde. En terwijl ik als tiener op een armoedige vrije school aan het beulen was om mijn toekomst veilig te stellen, zat hij lekker op de lts te freewheelen.”

Halsema vindt het jammer dat deze verschillende achtergronden niet worden meegenomen in de analyse over de demonstraties. “Als ik in een beschermde bubbel was opgegroeid, had ik misschien wel ingegrepen. Dan had ik me wel druk gemaakt om een dodelijk virus dat door ons land waart. Maar als wethoudersdochter weet ik hoe het is om de onderliggende partij te zijn. Als Aboutaleb maar een fractie van mijn pijn had gekend, zou hij net als ik schijt hebben gehad aan de gezondheidsrisico’s van de demonstratie.”

 
Deel dit artikel: