16 ℃

Gynaecoloog bekeek honderden medische dossiers

Foto: WaveBreakMedia / Shutterstock.com

Gynaecoloog Thomas J bekeek jarenlang de medische dossiers van zijn patiënten. Dat zeggen twee voormalige collega’s van de arts.

Thomas J. werkte als gynaecoloog voor verschillende Nederlandse ziekenhuizen. In die positie had hij toegang tot de medische dossiers van al zijn patiënten. Gisteren werd bekend dat hij die privacygevoelige informatie ook daadwerkelijk bekeken heeft. Onduidelijk is om hoeveel slachtoffers het precies gaat, maar mogelijk loopt hun aantal in de honderden.

De gynaecoloog heeft in de afgelopen jaren talloze vrouwen behandeld. Daarbij blijkt hij veelvuldig te hebben gesnuffeld in hun medische gegevens. Vooral de dossiers van patiënten die een operatie moesten ondergaan werden door J. zorgvuldig bekeken. Daarbij gaat het om zeer privacygevoelige informatie over leeftijd, geslacht en medicijngebruik.

Onderzocht wordt of de handelswijze van J. strafbaar is. Gevreesd wordt dat dit geval niet op zichzelf staat. In meerdere ziekenhuizen zouden artsen regelmatig rondneuzen in  medische dossiers.

 
Deel dit artikel: