16 ℃

Gynaecologen waarschuwen voor frikandel

Natuurlijk, een frikandel is best lekker. Toch is het oppassen met de populaire snack. Daarvoor waarschuwen gynaecologen. “Een frikandel is een langwerpige, donkergekleurde staaf van verschillende soorten vlees”, zegt de Nederlandse gynaecoloog Barbara Kleistermann.

De frikandel is in ons land veruit populairste snack. In Nederland worden jaarlijks zo’n 600 miljoen frikandellen geproduceerd. “De gemiddelde Nederlander koopt elk jaar 37 frikandellen”, aldus Kleistermann. “De frikandel wordt gewoonlijk geserveerd met mayonaise, curry of pindasaus, maar ook een combinatie van sauzen en gesnipperde uitjes komt voor.”

Toch lijken vrouwen zich weinig van de waarschuwing aan te trekken. “Dat is jammer, want de meeste frikandellen worden tegenwoordig geproduceerd door grote industriële bedrijven”, merkt de arts op. Andere medici bevestigen dat.

In diverse onderzoeken wordt de frikandel in verband gebracht met een open ruggetje. Binnenkort starten gynaecologen met een landelijke voorlichtingscampagne.

 
Deel dit artikel: