18 ℃
'Zorgstelsel steeds verder uitgekleed'

Grote zorgen om kwetsbare groep Nederlanders nu Dr. Phil ermee stopt

Grote zorgen om kwetsbare groep Nederlanders nu Dr. Phil ermee stopt
Foto: Andrey Popov / Shutterstock.com / YT CC

Zorgprofessionals maken zich grote zorgen, nu tv-psycholoog Dr. Phil heeft aangegeven ermee te stoppen. Enkele duizenden Nederlanders met een lichte tot matige psychische aandoening komen mogelijk zonder hulp te zitten.

Al 21 jaar helpt Dr. Phil via de televisie mensen met hun psychische problemen. Ook de 64-jarige Tiny van Dijlberg uit Hattem is voor haar behandeling grotendeels afhankelijk van Dr. Phil. “Ik ben al vele jaren bij Dr. Phil in therapie, eerst via RTL4, later via RTL5 en YouTube. Hij weet altijd precies de problemen te benoemen waar ik mee worstel. Ik herken mezelf heel sterk in de onderwerpen die hij bespreekt”, vertelt ze.

“Ik schrok me kapot toen ik hoorde dat Dr. Phil ermee stopt”, vervolgt Tiny. “Er is in de afgelopen jaren via de televisie toch een soort vertrouwensband ontstaan. Ik zou niet weten wat ik zonder de hulp van Dr. Phil zou moeten. Ik heb al veel gehad aan zijn adviezen, maar ik ben nog niet zo ver dat ik zelfstandig zonder de uitzendingen van Dr. Phil kan functioneren.”

Ook psycholoog Frans Heijligh vreest voor de gevolgen als Dr. Phil van de televisie verdwijnt: “Dr. Phil heeft in de afgelopen decennia ongelofelijk belangrijk werk verricht voor de klinische psychologie. Als patiënten in mijn praktijk komen, adviseer ik ze altijd om eerst een poosje naar Dr. Phil te kijken. Vaak zijn de problemen dan snel opgelost. Ons land telt duizenden patiënten met lichte tot matige psychische problemen. Voor hen zou het een ramp zijn als Dr. Phil niet meer op tv komt. Helaas is dit weer een voorbeeld van hoe ons zorgstelsel steeds verder wordt uitgekleed.”

 
Deel dit artikel: