16 ℃

Grote zorgen om het welzijn van aandeelhouders: “Dit is de vergeten groep”

Grote zorgen om het welzijn van aandeelhouders: “Dit is de vergeten groep”
Foto: Tommaso79 / Shutterstock.com

De kansenongelijkheid in ons land wordt steeds groter. Waar werknemers in het afgelopen jaar forse salarisverhogingen tot wel 10 procent bedongen, zagen aandeelhouders de waarde van hun beleggingen kelderen. De gemiddelde aandelenportefeuille werd maar liefst 5,5 procent minder waard. De overheid doet vrijwel niets om deze mensen te helpen. Sterker nog: soms moeten ze vermogensbelasting betalen.

Uit een recent onderzoek blijkt dat het welzijn van aandeelhouders onvoldoende wordt gewaarborgd in de samenleving. Velen van hen voelen zich machteloos en uitgebuit. Experts roepen daarom op tot een einde aan de graaicultuur van de werknemers en tot meer zorg en aandacht voor de mensen die actief zijn in de financiële wereld.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Lobby voor Aandeelhoudersbelangen (LvAB). Hierin staat dat vrijwel alle aandacht uitgaat naar het doorvoeren van loonstijgingen, verbetering van arbeidsomstandigheden en werknemersrechten. Dit gaat ten koste van de winsten voor aandeelhouders. “Aandeelhouders zijn de ruggengraat van onze maatschappij en economie”, aldus Jack Profijt van de LVaB. “Zonder hen zouden bedrijven niet bestaan en zouden werknemers geen baan hebben. Het is hoog tijd dat de maatschappij iets gaat doen om hun situatie te verbeteren.”

Steeds meer bedrijven zien in dat het welzijn van deze groep van groot belang is voor hun succes. Zo worden er speciale aandeelhoudersvergaderingen georganiseerd en worden er diverse beloningsprogramma’s opgezet om hen te ondersteunen.

“We moeten echt beter zorgen voor aandeelhouders”, aldus Profijt. “Als het ook maar ietsjes minder gaat, zijn zij het die de klappen opvangen en de verliezen moeten nemen. Dus mogen ze alsjeblieft ook een keer meeprofiteren als het wat beter gaat?”

 
Deel dit artikel: