19 ℃

Groot tekort aan zorgpersoneel: “Maak van hersenchirurgie tweejarige MBO-opleiding”

Groot tekort aan zorgpersoneel: “Maak van hersenchirurgie tweejarige MBO-opleiding”
Foto: Wavebreakmedia / Shutterstock.com

In de zorg staan op dit moment maar liefst 67.000 vacatures open. Het tekort aan zorgpersoneel neemt problematische vormen aan. Om dit tij te keren, vindt de vakbond Zorg Zonder Zorgen dat de opleidingen voor chirurgie laagdrempeliger moeten worden.

“Het water staat de zorg aan de lippen”, zegt Miriam Arlekeno van vakbond Zorg Zonder Zorgen. “Het is maatschappelijk onverantwoord om de zorg kopje onder te laten gaan. Daarom moeten we drastische maatregelen nemen. Met laagdrempelige opleidingen kunnen we jongeren overhalen om bijvoorbeeld een tijdje als hersenchirurg aan de slag te gaan.”

Een opleiding tot hersenchirurg duurt nu twaalf jaar, maar volgens Arlekeno hebben jongeren geen zin om zo lang te studeren: “Nu zie je dat veel welwillende meiden heel snel kiezen voor een opleiding tot kapster of schoonheidsspecialiste, puur omdat ze opzien tegen een lange universitaire opleiding. Als we de studie hersenchirurgie weten terug te brengen tot een tweejarige MBO-opleiding, zal je zien dat we op zeer korte termijn absoluut geen problemen meer hebben in de zorg. En voor het wegsnijden van een eenvoudige hersentumor is een korte avondcursus misschien ook al voldoende.”

 
Deel dit artikel: