22 ℃

Groot tekort aan klimaatdeskundigen om hoge temperaturen te duiden

Groot tekort aan klimaatdeskundigen om hoge temperaturen te duiden
Foto: Z. Jacobs / Shutterstock.com

DE BILT - In een groot deel van het land is door de hitte van de afgelopen dagen een tekort aan klimaatdeskundigen ontstaan. Hierdoor kunnen de hoge temperaturen niet overal goed worden geduid.

Nu de temperatuur boven de 30 graden komt, staat de klimaatdeskundigen een gigantische klus te wachten. In alle kranten en nieuwssites moet de hitte worden geduid. “De telefoon staat hier roodgloeiend”, zegt klimaatdeskundige Lennard Bökke. “Het is nog maar de vraag of we voldoende mankracht hebben om alle redacties te woord te staan.”

De redacteuren van NU.nl en Hart van Nederland hadden geluk. Zij konden nog gauw hun vaste deskundige benaderen om te vragen wat er buiten in godsnaam aan de hand is. Maar andere media zullen gewoon op hun beurt moeten wachten.

Klimaatdeskundige Lennard Bökke werd vandaag door ruim veertig journalisten gebeld: “Niet alleen in kranten, maar ook op tv zullen we moeten uitleggen dat dat dit soort temperaturen vroeger uitzonderlijk waren maar nu normaal. Je zou denken dat mensen dat na vijftig jaar klimaatverandering zo langzamerhand wel weten, maar nee. Heel erg eenvoudige mensen moet je honderd keer hetzelfde vertellen voordat ze verdomme eindelijk eens iets van je aannemen. We doen wat we kunnen, maar ik kan helaas niet uitsluiten dat het warme weer in sommige talkshows ongeduid blijft.”

 
Deel dit artikel: