13 ℃

Groningers ademen schoonste lucht in, maar blijven zeuren over aardbevingen

Foto: Lars Fortuin / Shutterstock.com

Inwoners van de stad Groningen ademen de schoonste lucht in van alle Nederlandse stadsbewoners. Toch hebben ze iets gevonden om over te klagen.

Van negen onderzochte steden in Nederland, ademen de Groningers de schoonste lucht in. Volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) scoort Amsterdam het slechtst. Maar ook in Nijmegen, Enschede, Heerlen en Breda is de lucht aanzienlijk viezer dan in Groningen. Je zou verwachten dat in Groningen de vlaggen uitgaan, maar niets is minder waar. De blijven klagen over aardbevinkjes.

Zo ook gemeenteraadslid Boele Haandrik. Ondanks het goede nieuws over de schone lucht klaagt deze rasechte Groninger steen en been: “Allemaal leuk en aardig, die schone lucht, maar we zitten hier in een aardbevingsgebied en dat lijkt me toch velen malen urgenter. Tot nu toe is de stad Groningen, buiten een paar kleinere bevingen, nog redelijk buiten schot gebleven. Maar ik durf niet te denken aan de gevolgen als onze stad wel getroffen gaat worden. Dit probleem oplossen vinden wij belangrijker dan een net iets schonere lucht dan Enschede.”

Volgens een hoge ambtenaar van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat toont dit nog maar eens aan hoe klagen en zeuren tot de volksaard van de Groningers behoort: “Al jaren lopen Groningers te zeuren om meer geld voor de scheurtjes in hun primitieve huisjes, maar nu blijkt dat totaal onnodig. Met zulke schone lucht kunnen ze namelijk makkelijk in de buitenlucht wonen.”

 
Deel dit artikel: