13 ℃
Compensatie gaswinning:

Groningen legt keihard eisenpakket neer bij overheid: Suárez terug naar FC Groningen

Groningen legt keihard eisenpakket neer bij overheid: Suárez terug naar FC Groningen
Foto: YT CC / Wiki Commons CC / CC BY-SA 3.0

Na de schuldbekentenis van het kabinet over de aardbevingsschade ten gevolge van de gaswinning in Groningen, volgen nu de gesprekken over de compensatie. Groningen opende de onderhandelingen maandagavond met een keihard eisenpakket.

De Groningse Commissaris van de Koning René Paas liet er in de presentatie van het eisenpakket geen misverstand over bestaan: er moet beter geluisterd worden naar de wensen en behoeften van de Groningers. Naast een vlotte financiële afhandeling, een veilige woonomgeving en een hunkering naar oprecht medeleven vanuit Den Haag, waar hopen de Groningers eigenlijk op? Hieronder volgen de drie belangrijkste eisen.

Groningen wordt hoofdstad van Nederland – Groningers hebben een sterk gevoel van uitbuiting, alsof hun provincie en stad in de ogen van de Rijksoverheid niets meer zijn dan een geldput. Volgens de Groningers is het hoog tijd om het roer om te gooien en het toerisme naar het noorden te brengen, zodat het geld netjes wordt teruggegeven. Groningen moet daarom de nieuwe hoofdstad van Nederland worden.

Luis Suárez terug naar FC Groningen – In het voetbalseizoen 2006/2007 floreerde de Uruguayaanse voetballer Luis Suárez bij FC Groningen. Mede dankzij Luis’ fantastische prestaties behaalde de Trots van het Noorden dat jaar de play-offs. Groningers zien daarom graag dat de Rijksoverheid het verdiende aardgasgeld stopt in een transfer, zodat de topspits terug kan komen naar FC Groningen. Bovendien willen Groningers vanuit Den Haag de garantie dat FC Groningen dit jaar niet degradeert, zelfs niet als de club laatste wordt.

Vindicat wordt vijfde coalitiepartij – Studentenvereniging Vindicat is volgens de Groningers jarenlang in een negatief daglicht geplaatst. In tegenstelling tot de Rijksoverheid heeft Vindicat echter wel laten zien dat een cultuurverandering mogelijk is. Het is nu een voorbeeldige vereniging die door kan als politieke partij. Dit moet daarom ook gebeuren, zo snel mogelijk. Vindicat moet samen met VVD, D66, ChristenUnie en CDA gaan regeren.

 
Deel dit artikel: