Groningen leeft ontzettend mee met Oekraïense huizenbezitters: “Ook wij hebben schade”

Groningen leeft ontzettend mee met Oekraïense huizenbezitters: “Ook wij hebben schade”
Foto: Drop of Light / Shutterstock.com

Van alle Nederlanders leven de inwoners van Groningen misschien wel het meest mee met de inwoners van Oekraïne. “Dat komt doordat wij precies weten wat deze mensen doormaken. Ook wij hebben schade aan onze huizen”, zegt voorzitter Oens Wallems van de Belangengroep Vastgoedschade Groningen (BVG).

Wallems knikt begripvol als hij kijkt naar beelden uit de Oekraïense steden Cherson, Marioepol en Nikopol. “Ja, voor andere Nederlanders is het misschien moeilijk voor te stellen wat deze mensen doormaken, maar voor Groningers is dit heel herkenbaar”, aldus Wallems. “Ik heb zelf ook schade aan mijn woning. In de zijgevel zit een scheur van bijna een meter. En in de badkamer laten de tegels los.”

“Ik hoop dat Oekraïense huizenbezitters snel hun schade vergoed krijgen, maar ik weet uit ervaring dat zoiets jaren kan duren”, zucht Wallems. “Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en niemand voelt zich verantwoordelijk. Zie maar eens een betrouwbare, onafhankelijke schade-expert te vinden. Wij kwamen echt in een hel terecht.”

Wallems adviseert Oekraïense huizenbezitters om contact op te nemen met de ombudsman: “Maar het lijkt me ook goed dat Oekraïners en Groningers contact met elkaar zoeken, zodat we kunnen praten als lotgenoten onder elkaar. We zitten toch min of meer in dezelfde situatie.”

 
Deel dit artikel: