18 ℃

Groningen leeft mee met slachtoffers aardbeving Albanië

Foto: Prometheus72 / Shutterstock.com

“Wij weten precies wat deze mensen doormaken”, zegt een geschrokken inwoner van het Groningse plaatsje Loppersum. “Wij hebben hier precies hetzelfde meegemaakt. Misschien zelfs nog iets erger.”

Inwoners van Groningen leven mee met de slachtoffers van de aardbeving in Albanië. De beving had een kracht van 6,4 en trof vooral de stad Durrës. Meerdere gebouwen stortten daar in. De ramp kostte zeker zeven mensen het leven. Er vielen honderden gewonden.

Vanuit Groningen wordt de nasleep van de ramp op de voet gevolgd. “Je voelt toch een stukje herkenning”, zegt Adrie Snits (53) uit Loppersum. “Als inwoners van het grootste aardbevingsgebied in Nederland weten wij als geen ander wat de Albaniërs nu doormaken.”

Snits overleefde de aardbeving van Loppersum op 8 februari 2018. “Die dag zal ik nooit vergeten”, vertelt hij. “Ik zat thuis voor de televisie, toen de aarde ineens begon te schudden. De kopjes rammelden in de kast. Alles ging zo snel. Voordat ik kon vluchten was de aardbeving al voorbij. In mijn badkamer zag ik een grote scheur in het voegwerk. De ontreddering die ik toen voelde is met geen pen te beschrijven. Vanmorgen heb ik de beelden uit Albanië bekeken. Zo te zien hebben die mensen nog geluk gehad.”

 
Deel dit artikel: