Grondlegger gabberhouse overleden

Foto: Rustle / Shutterstock.com

In Den Haag is Wim Hakke overleden. Hakke stond bekend als de grondlegger van de ‘gabberhouse’, een muziekgenre dat vooral in de jaren ’90 populair was.

Hakke werd geboren in 1922 en volgde zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Na zijn studie werd hij slagwerker bij het Nederlands Marxistisch Orkest. Hakke viel direct op door zijn opmerkelijke instrumentbeheersing. Hij sloeg in hoog tempo met zijn volle gewicht de beat, naar verluid onder invloed van grote hoeveelheden koffie.

In de Tweede Wereldoorlog collaboreerde Hakke met de Duitsers. In opdracht van het Duitse leger ontwikkelde hij geheel nieuwe marsmuziek, gekenmerkt door stevig slagwerk en een flink tempo. De Duitsers noemden het ‘Gabberhaus’. Omdat hij niet herinnerd wilde worden aan zijn foute oorlogsverleden gebruikte Hakke later liever de Engelse term ‘gabberhouse’.

Pas in de jaren ’90 werd Hakke’s muziekstijl bekend bij het grote publiek. Na zijn pensioen organiseerde hij de eerste grote raves in Rotterdam en Utrecht. Hakke componeerde naar eigen zeggen hits voor onder meer Party Animals, Mental Theo en Guus Meeuwis.

Wim Hakke werd 96.

 
Deel dit artikel: