23 ℃

Groep katholieke monniken verdacht van grootschalige bierhandel

Groep katholieke monniken verdacht van grootschalige bierhandel
Foto: Godongphoto / Shutterstock.com

GRIMBERGEN - Opnieuw een schandaal binnen de katholieke kerk. Een groep monniken van de orde der Cisterciënzers, ook wel bekend als ’trappisten’, zou zich al jarenlang bezighouden met de productie en handel in alcoholhoudende drank. In abdijen in onder meer België en Nederland werden installaties aangetroffen waarmee grote hoeveelheden bier konden worden geproduceerd.

Bier wordt in verband gebracht met verslavingen, verkeersongelukken en ernstige leveraandoeningen. Journalisten van het Belgische onderzoeksprogramma Vizier ontdekten in meerdere abdijen ketels, bottelmachines en grondstoffen die gebruikt kunnen worden voor de productie van bier.

“Officieel houden de trappisten zich bezig met bijbelstudie en gebed, maar nu blijkt dat in hun abdijen veel meer aan de hand is”, zegt onderzoeksjournalist Michél Bernard.

Foto: Denise Lett / Shutterstock.com

Een deel van de installaties die in de abdijen werden aangetroffen.

Zo zouden trappisten betrokken zijn bij een grote productiefaciliteit in Brabant. “Daar hebben we ook beelden van”, zegt Bernard. “De productieruimte maakt een zeer professionele indruk. Er kan bier worden gebrouwen met een alcoholpercentage tot wel 11 procent, duizenden liters tegelijk. Daarmee moeten in de loop der jaren miljoenen zijn verdiend. Je vraagt je af wat dat in godsnaam nog met het geloof te maken heeft.”

 
Deel dit artikel: