19 ℃
Achter de schermen

Groep 8-musical steeds professioneler: “Alles moet kloppen”

Groep 8-musical steeds professioneler: “Alles moet kloppen”
Foto: PR Image Factory / MillaF / Shutterstock.com

Al tientallen jaren is de afscheidsmusical voor groep 8 van de basisschool een traditie. Maar het niveau is de laatste jaren wel enorm gestegen. “Licht, geluid, de kostuums, alles moet kloppen”, zegt onderwijzer Paul Hofschalk van openbare basisschool De Boterbloem. 

In de kleedkamer is de spanning duidelijk voelbaar. Hoofdrolspeelster Fleur Boninga (12) neemt voor de zoveelste keer haar teksten door. Hofschalk geeft nog wat laatste aanwijzingen. “Ouders gaan er onterecht vanuit dat hun kinderen zomaar mee mogen doen aan de musical van groep 8. Nou, niet dus. De tijd dat een groep volslagen talentloze kinderen in de gymzaal ongeïnspireerd hun teksten mogen opdreunen hebben we gehad. Tegenwoordig ligt de lat echt hoger”, zegt de leerkracht.

Voor de musical heeft Hofschalk heel wat kinderen zien afvallen. “Ze deden niet genoeg hun best, misten uitstraling en nuance, of konden simpelweg de druk niet aan. Uiteindelijk waren er vier castingrondes nodig tot we bij Fleur uitkwamen. Fleur is een buitengewoon getalenteerde actrice. Zij legt gevoel in haar spel, overtuiging, emotie. Als je dat niet kunt, red je het niet in de basisschoolmusical. Dan wordt het voor zowel het kind als de ouders een teleurstelling.”

“In de afgelopen weken hebben we de musical tot in de puntjes geperfectioneerd. De cast is bijgeschaafd door zangpedagogen en theatercoaches. En dat was nodig hoor. Op het podium ziet het er misschien heel speels en ongedwongen uit, maar ouders hebben geen idee wat eraan vooraf gaat. Voordat we op dit niveau kwamen, hebben hier heel wat kindertranen gevloeid.”

 
Deel dit artikel: