23 ℃

GroenLinks: “Zonsverduistering had voorkomen kunnen worden”

Foto: Dutchmen Photography / Colosssus Hong / Shutterstock.com

In de Tweede Kamer is hevig gedebatteerd over de zonsverduistering. Oppositiepartijen verwijten het kabinet dat er te weinig is gedaan om de zonsverduistering te voorkomen.

Donderdagochtend schoof de maan tussen de aarde en de zon. Wetenschappers waarschuwden weken geleden al voor het verschijnsel, maar het kabinet greep niet in. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver zijn eigenaren van zonnepanelen door de politiek in de steek gelaten.

“Dit laat eens te meer zien hoe kwetsbaar ons zonnestelsel is. Niet alleen mensen met zonnepanelen, maar ook bloemen en planten zijn afhankelijk van de zon. Ik durf zelfs de stelling aan dat ons ecosysteem niet zonder de zon kán”, aldus Klaver.

Volgens de GroenLinks-leider had het kabinet genoeg kunnen doen om de zonsverduistering te voorkomen: “Als we de aarde of de maan tijdelijk in een iets andere baan hadden gebracht, dan was dit niet gebeurd. Er is bij het kabinet een totaal gebrek aan ambitie op dit gebied. Dat moet veranderen. Ik hoop dat onze kinderen en kleinkinderen in de toekomst ook nog van de zon kunnen genieten. We kunnen niet langer toekijken, terwijl ons hele zonnestelsel naar de verdommenis gaat.”

 
Deel dit artikel: