14 ℃

GroenLinks wil circuit Zandvoort toch overdekt

Foto: Donaldb / Shutterstock.com

De werkzaamheden zijn in volle gang in Zandvoort. In mei is het zover: de Grand Prix zal weer op Nederlandse bodem worden gereden. Vele autoliefhebbers kijken ernaar uit en zullen op die dag de tribunes bevolken. Maar het is nog geen gelopen race, als het aan GroenLinks ligt.

Red Bull Racing, het team van Max Verstappen, wil dwars door een natuurgebied van het hotel naar het circuit rijden. GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet startte een petitie om dat te voorkomen. Daarnaast wil de partij dat het circuit in Zandvoort geheel wordt overdekt.

“Het zou natuurlijk totaal onbestaanbaar zijn als racewagens hun uitlaatgassen domweg de lucht in blazen. Daar steken wij als partij een stokje voor”, zegt GroenLinks-partijlid Femmie de Zuiger. “Als wij aan de ene kant de uitstoot van schadelijke gassen willen beperken, kunnen we niet aan de andere kant luchtverontreiniging bij zo’n Grand Prix toestaan. Met wat asfalt en een tribune zijn de circuitbouwers er nog niet, wat ons betreft. Ze maken maar een overkapping, mét afzuiging!”

Behalve een overkapping wil de partij 32 laadpalen langs het circuit. “We moeten coureurs actief aanspreken op hun gedrag. Een Formule 1-auto is driehonderd keer vervuilender dan een elektrische auto. En dan heb ik het nog niet eens over de herrie”, aldus De Zuiger. “We zien dat steeds meer automobilisten kiezen voor elektrisch rijden, maar de Formule 1 blijft achter. Met laadpalen langs het circuit willen we coureurs verleiden om ook over te stappen. Bovendien creëer je een stukje bewustwording.”

 
Deel dit artikel: