14 ℃

GroenLinks-PvdA fel tegen vulkaanuitbarsting IJsland

GroenLinks-PvdA fel tegen vulkaanuitbarsting IJsland
Foto: Daniel Freyr / Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

DEN HAAG - GroenLinks-PvdA wil dat Nederland bezwaar maakt tegen de vulkaanuitbarsting in IJsland. Dat heeft partijleider Frans Timmermans laten weten. Hij noemt de vulkaanuitbarsting ‘ronduit onwenselijk’.

De vulkaanuitbarsting op het IJslandse schiereiland Reykjanes gaat gepaard met veel rook en aswolken. GroenLinks-PvdA eist opheldering van de IJslandse regering. Volgens partijleider Frans Timmermans is de vulkaanuitbarsting slecht voor de leefomgeving en niet in lijn met de internationale milieudoelstellingen.

Timmermans wil dat IJsland onmiddellijk een einde maakt aan de vulkaanuitbarsting. Daarnaast eist hij de garantie dat vulkaanuitbarstingen voorlopig niet meer zullen voorkomen: “Bij een vulkaanuitbarsting komt een enorme hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Bovendien kan de temperatuur plaatselijk zeer hoog oplopen door de kolkende lava. De vraag is of we dat moeten willen.”

Of IJsland aan het verzoek van Timmermans tegemoetkomt, valt nog te bezien. Omdat IJsland geen lid is van de Europese Unie kan het land niet worden verplicht om de vulkaanuitbarstingen een halt toe te roepen.

 
Deel dit artikel: