13 ℃

GroenLinks bezorgd: “Europa haalt klimaatdoelen niet door inzet Leopard-tanks in Oekraïne”

GroenLinks bezorgd: “Europa haalt klimaatdoelen niet door inzet Leopard-tanks in Oekraïne”
Foto: YT CC

GroenLinks heeft met grote bezorgdheid gereageerd op het nieuws dat Duitsland zware Leopard-tanks wil leveren aan Oekraïne. Volgens partijleider Jesse Klaver neemt het Westen een ‘onaanvaardbaar milieurisico’ als de tanks in Oekraïne worden ingezet.

Duitsland besloot woensdag om veertien Leopard 2-tanks ter beschikking te stellen aan het Oekraïense leger. De verwachting is dat meer westerse landen zware tanks naar Oekraïne zullen sturen. “We hebben met elkaar afgesproken dat de CO2-uitstoot in 2030 met minimaal 55 procent moet zijn teruggebracht. Deze vervuilende tanks helpen daar niet bij”, zei Klaver met enig cynisme in zijn stem.

Vanwege het extreem hoge brandstofverbruik is de Leopard 2-tank inderdaad niet bepaald milieuvriendelijk. De tank verstookt ruim 4 liter diesel per kilometer. In kwetsbare natuurgebieden, op ruw terrein, ligt het verbruik zelfs nog iets hoger. Klaver: “Deze machine past op geen enkele manier bij de duurzame oorlogvoering die GroenLinks voor ogen heeft.”

Klaver noemt de timing van de inzet van de tanks ‘ronduit ongelukkig’. “Over enkele weken begint in Oekraïne het broedseizoen van de kroeskoppelikaan. Dat is een uiterst bedreigde vogelsoort. Door het lawaai van de tanks zouden de vogels kunnen schrikken. Het is niet ondenkbaar dat de moedervogel haar eieren dan in de steek laat”, waarschuwt Klaver. “Bij de beslissing om Leopard-tanks naar Oekraïne te sturen is alleen een strategische afweging gemaakt. Het Westen gaat volledig voorbij aan de belangen van zeldzame Oekraïense weidevogels.”

 
Deel dit artikel: