24 ℃

Groeicijfers Chinese CO2-uitstoot vallen tegen

Groeicijfers Chinese CO2-uitstoot vallen tegen
Foto: lightrain / Shutterstock.com

BEIJING - De Chinese CO2-uitstoot was begin dit jaar 3 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee is een einde gekomen aan de 14 maanden durende stijgende lijn.

Na de corona-periode was er een maandelijkse groei te zien in de uitstoot van het land, waar dus nu een einde aan lijkt te zijn gekomen. Hoewel de Chinese industrie nog altijd fier aan kop gaat in de ranglijst van grootste CO2-uitstoters, raken ze in Beijing wel een beetje zenuwachtig nu de cijfers tegenvallen.

Al bijna twee decennia draagt China de felbegeerde titel van CO2-koning, op de voet gevolgd door de VS, Rusland en India. Er werd door experts voorspeld dat het weer een ‘walk in the park’ zou worden voor de industriële reus. Het tegenvallende uitstootcijfer viel dan ook rauw op het dak bij de Chinese overheid.

Oneerlijke concurrentie

Volgens deskundigen is de wil van de Chinezen om CO2 uit te stoten wellicht iets afgenomen, of is er een krimp in de productie door sancties. Bovendien neemt de concurrentie vanuit Rusland toe. Dat land timmert stevig aan de weg met hun uitstoot door de oorlogsproductie.

Uitstoot-expert Jan de Zon: “Wat je ziet in een land als Rusland is dat daar gigantisch veel oorlogsmateriaal wordt geproduceerd. Dat tikt lekker aan voor de uitstootcijfers. Maar wat ik als oneerlijke concurrentie beschouw, is dat vanuit Oekraïne enorme olie-installaties worden aangevallen met drones. Vaak vliegen deze in brand, wat leidt tot een mega-uitstoot. De Russen hoeven dan alleen maar achterover geleund toe te kijken hoe hun CO2-uitstoot vanzelf toeneemt. Dat is natuurlijk wel héél makkelijk. Het zou voor de internationale ranglijst beter zijn als alleen de zelfgeproduceerde CO2-uitstoot meetelt.”

Hete adem

In China is men inmiddels ook wakker geworden en stampen ze de ene kolencentrale na de andere uit de grond. De Zon: “Als het de Chinezen lukt om het tij te keren, dan krijgen ze de titel volgend jaar weer, maar ze zullen de hete adem van Rusland wel in hun nek blijven voelen.”

 
Deel dit artikel: