18 ℃

Grapperhaus probeert met ‘symbolische boete aan goed doel’ straf te ontlopen

Foto: Christiaan Krouwels / Wiki Commons CC

Met een slimme truc probeert minister Grapperhaus onder de straf voor het overtreden van de coronaregels uit te komen.

Grapperhaus moest diep door het stof, omdat gasten op zijn bruiloft vorige week geen afstand hielden. Grapperhaus hoopt zijn straf te kunnen ontlopen door een ‘symbolische boete’ van 780 euro te betalen aan een goed doel. Dat bedrag is twee keer de boete die geldt voor het overtreden van de anderhalve-meter-regel. Op beelden is echter te zien dat niet twee, maar veel meer bruiloftsgasten te dicht bij elkaar stonden.

“Grapperhaus probeert er goedkoop mee weg te komen, via een (belastingaftrekbare) schenking aan een goed doel. Maar zo werkt het in dit land gelukkig niet. Een straf kun je niet afkopen met een schenking aan een goed doel. Dat zou hij als minister van Justitie toch moeten weten”, zegt jurist Paul Nafta. “Daarnaast is 780 euro natuurlijk veel te weinig.”

“Op de omstreden foto staan zeker 27 mensen te dicht bij elkaar. Een vlugge rekensom leert: daar hoort een boete bij van 10.530 euro. Als goede bruidegom pak je dan je verantwoordelijkheid”, vervolgt de jurist. “Daarnaast heeft hij de geloofwaardigheid van het kabinet geschaad. Ook daar hangt een prijskaartje aan. Plus natuurlijk de boete voor het veroorzaken van een gevaarlijke situatie. Alles bij elkaar zit je al gauw op een tonnetje of twee, drie.”

 
Deel dit artikel: