15 ℃

Goeree-Overflakkee wil geen homo’s bij 4-mei-herdenking: “Voor je het weet, moeten we ook joden accepteren”

Goeree-Overflakkee wil geen homo’s bij 4-mei-herdenking: “Voor je het weet, moeten we ook joden accepteren”
Foto: Jan van Dasler / Shutterstock.com

De homo- en lesbiennegemeenschap op Goeree-Overflakkee mag tijdens de dodenherdenking op 4 mei geen krans leggen. De Goereese gemeenschap zegt beducht te zijn voor het feit dat dadelijk Jan en alleman een krans wil gaan leggen.

Sam Fish (31) wil namens de stichting Gay op Flakkee bij de dodenherdenking een bloemstuk leggen. “Wij zijn gewone mensen en willen aandacht geven aan de ook omgebrachte homo’s, lesbiennes en andere leden van de lhbt+-gemeenschap”, motiveert ze. Toch geeft de organisatie haar geen toestemming.

Voorzitter Hermann Rost van Tongeren van de stichting Samen Herdenken 4 mei op Goeree-Overflakkee vindt de ophef rond de herdenking zwaar overdreven. “Wij houden gewoon vast aan een decennialange traditie op ons mooie, smetvrije eiland. Dodenherdenking moet je niet vermengen met allerlei ziekelijke seksuele afwijkingen”, aldus Rost van Tongeren.

Ook zegt Rost van Tongeren bang te zijn dat in de toekomst nog meer belangengroepen zich willen aansluiten bij de dodenherdenking: “Voordat je het weet, willen ook joden zich aansluiten bij onze dodenherdenking. Om nog maar te zwijgen over de ketterse katholieken, zwetende zigeuners en puisterige pacifisten. De verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog mogen nooit weer gebeuren, maar daarvoor moeten we de herdenking wel zuiver houden.”

 
Deel dit artikel: