18 ℃

Goed nieuws over lek Nord Stream: Ducttape lijkt goed te werken

Goed nieuws over lek Nord Stream: Ducttape lijkt goed te werken
Foto: Zayatsphoto / Shutterstock.com

Er is hoopvol nieuws te melden over de breuk in de gasleidingen Nord Stream 1 en 2. De Zweedse kustwacht zegt goede resultaten te boeken met ducttape. De enorme gasbellen, die dinsdag nog voor dramatische beelden zorgden, zijn inmiddels verdwenen.

Nord Stream 1 en 2 werden vermoedelijk met opzet zwaar beschadigd door enorme explosies. Beide pijplijnen leken onherstelbaar beschadigd, vooral ook omdat de gaspijpleidingen door het zoute zeewater snel gaan roesten. Gelukkig heeft een specialistische eenheid van de Zweedse kustwacht een zeer verfijnd middel ontdekt dat de breuk in de pijplijn eenvoudig kan herstellen.

Öndör Örrögöard is de kapitein van het schip Döörrewördön dat de het lek in de pijpleidingen heeft gedicht: “De specialistische eenheid van onze kustwacht heeft geweldig werk verricht. Met alle denkkracht die de eenheid heeft, kwamen ze binnen 24 uur met een geweldige oplossing. Ducttape zorgt ervoor dat de pijpleidingen zo goed als dicht zijn.”

De snelle herstelklus werd mogelijk dankzij een intensieve samenwerking van de Zweedse kustwacht en een Deense bouwmarkt. Örrögöard: “Uiteraard was het allemaal niet zo makkelijk zoals het nu klinkt. Het was een helse klus. We hadden maar liefst 18 rollen ducttape nodig. En experts hebben ons al gewaarschuwd dat we er waarschijnlijk nog twee extra rollen omheen moeten plakken. Maar dan zitten we wel weer voor de komende jaren goed.”

 
Deel dit artikel: