27 ℃

Goed nieuws: Lucht in Rome veel schoner nu Italiaans huisvuil in Amsterdam wordt verbrand

Goed nieuws: Lucht in Rome veel schoner nu Italiaans huisvuil in Amsterdam wordt verbrand
Foto: Tupungato / Shutterstock.com

Het gaat goed met de luchtkwaliteit in de Italiaanse hoofdstad Rome. Nu het huisvuil van de Italianen in Amsterdam wordt verbrand, komen in Rome veel minder schadelijke stoffen in de lucht dan in Amsterdam.

Sinds begin deze maand rijdt elke week een trein met 900 ton huisvuil vanuit Rome naar Amsterdam. Het afval wordt verbrand in de ovens van AEB in het Amsterdamse havengebied, waardoor de schadelijke stoffen die daarbij vrijkomen niet in de lucht boven Rome terechtkomen. Daar wordt het milieu in Rome beter van.

Milieudeskundige Iep Klepper spreekt van een win-win-situatie voor zowel de inwoners van Rome als de inwoners van heel Italië. “Amsterdam helpt de Italianen van hun afval af en de inwoners van Rome zitten niet met de CO2-uitstoot die vrijkomt als ze hun afval daar zelf zouden verbranden”, aldus Klepper.

Klepper hoopt dat Amsterdam meer landen gaat helpen met de verwerking van afval: “Op dezelfde manier zouden we het milieu in steden als Madrid, Lissabon en Parijs flink kunnen verbeteren. Het zou fantastisch zijn als uiteindelijk het huisvuil van heel Europa in Amsterdam wordt verbrand. En dan kunnen de Amsterdammers af en toe heerlijk naar het buitenland om een frisse neus te halen.”

 
Deel dit artikel: