13 ℃

Glutenvrij dieet maakt je een beter mens

Het volgen van een glutenvrij dieet maakt je een beter mens. Dat blijkt uit onderzoek van twee Nijmeegse sociologen onder honderd mensen die geen gluten eten.

LelieWeber“We hadden het eerlijk gezegd al een beetje verwacht en met ons onderzoek hebben we het nu gelukkig definitief bewezen”, zegt cultuursociologe Lelie Weber. “Mensen die glutenvrij eten zijn significant beter dan mensen die de hele dag maar gluten vreten.”

Zo ontdekten de sociologen dat mensen die een glutenvrij dieet volgen altijd netjes hun afval scheiden, geen dieren mishandelen en de Volkskrant lezen. “Verder nemen ze bovengemiddeld vaak de trein en stemmen ze op linkse partijen als GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren. Dat is natuurlijk allemaal heel goed”, aldus Weber.

De onderzoekers hebben geen verband kunnen vinden tussen een glutenvrij dieet en een betere gezondheid. “Ja, dat is een beetje jammer”, zegt gezondheidssociologe Mensje Bauman. “Glutenvrij eten is alleen nuttig voor mensen met coeliakie, oftewel een aangeboren glutenintolerantie. Slechts één procent van de bevolking heeft dat. De rest heeft helemaal niks aan een glutenvrij dieet en stelt zich dus gewoon enorm aan als ze zeggen dat ze alleen glutenvrij kunnen eten.”

 
Deel dit artikel: