2 ℃
Bijzondere beroepen:

Giovanni (31) is schoonmaker in het internationale ruimtestation ISS

Giovanni (31) is schoonmaker in het internationale ruimtestation ISS
Foto: Limbitech / Shutterstock.com / Nieuwspaal / Bria.ai

Bijna niemand weet dat ze er zijn. Ze blijven het liefst een beetje op de achtergrond. Toch zijn ze net zo belangrijk voor de missie als de astronauten. In onze serie over mensen met bijzondere beroepen praten we vandaag met Giovanni Simons uit Almere. Hij werkt als schoonmaker in het internationale ruimtestation ISS.

“Ik werkte eerst gewoon op aarde”, vertelt Giovanni. “Ik heb kantoren schoongemaakt, ziekenhuizen, scholen, noem maar op. Via via hoorde ik dat ze schoonmakers zochten voor het ISS. Daar heb ik toen op gesolliciteerd en drie weken later werd ik al gelanceerd. Nu zit ik al zo’n acht jaar hier.”

De schoonmakers in het ISS werken meestal heel vroeg in de ochtend, als de astronauten nog liggen te slapen. “Dan maken we eerst de laboratoria schoon, want daar moeten overdag weer allerlei experimenten worden gedaan. Als de astronauten wakker zijn, gaan we hun slaapvertrekken schoonmaken. En dat dus zeven dagen per week”, legt Giovanni uit.

Sterren

Vindt Giovanni het niet jammer dat er maar zo weinig aandacht is voor het ondersteunend personeel van het internationale ruimtestation? “Nee hoor. Ik zeg weleens voor de grap: de astronauten zijn de echte sterren in de ruimte. Laat hen maar shinen. Voor mij hoeft al die aandacht niet. Laat mij maar lekker m’n ding doen hier aan boord. Het keukenpersoneel en de technische dienst denkt er ook zo over”, zegt hij nuchter.

Anekdotes

Schoonmaakwerk aan boord van het ISS is wel wat anders dan schoonmaken op aarde. Giovanni zit dan ook vol met grappige anekdotes: “Hier in het ISS is natuurlijk geen zwaartekracht. Je draait de hele dag rond. Het komt dan ook regelmatig voor dat astronauten misselijk worden en moeten overgeven. Dan moet ik het opruimen. Ik kan je vertellen dat braaksel zonder zwaartekracht niet netjes naar beneden valt. Het zweeft overal. Tja, dat hoort er hier nou eenmaal bij.”

 
Deel dit artikel: