GGD’s kunnen mogelijk al in 2022 beginnen met sneltesten

Foto: Joel Bubble Ben / Shutterstock.com

Vandaag kwam het kabinet met goed nieuws over de corona-sneltesten. De betrouwbaarheid van deze testen blijkt zo groot dat ze per direct zijn goedgekeurd. Minister De Jonge verwacht dat de sneltesten al in 2022 daadwerkelijk kunnen worden ingezet.

Een sneltest geeft binnen een kwartier duidelijkheid over een coronabesmetting. Klein probleem is dat de GGD’s nog steeds te weinig personeel hebben om deze testen af te nemen. “Op bestuurlijk niveau gaan we nu bekijken hoe we alles zo goed mogelijk kunnen organiseren, zodat mensen ook daadwerkelijk snel getest kunnen worden”, zegt minister De Jonge. “Dat proces hopen we in de loop van 2022 te kunnen afronden.”

Volgens de minister zijn de sneltesten een enorme vooruitgang: “Het zorgt over een paar jaar voor aanzienlijk kortere wachttijden. Natuurlijk moet je ook dan nog weken wachten tot je aan de beurt bent. Maar als het eenmaal zover is, krijg je binnen een kwartier de uitslag.”

Maar de ambities van het kabinet reiken zelfs nog verder. De Jonge: “In de toekomst willen we mensen binnen een of twee dagen kunnen testen. U en ik gaan dat natuurlijk niet meer meemaken, maar voor toekomstige generaties wordt dat wellicht heel normaal.”

 
Deel dit artikel: