23 ℃

Gezongen rouwkaart steeds populairder

Hij draait er niet omheen. Zodra de deur open gaat, begint Marcos Rodríguez te zingen: “Oe buurman is doohoood!”, klinkt het, met een zwaar Spaans accent. “Wil joe op de begrafenis kooohoomen?”

Foto: Monkey Business Images/ Tono Balaguer / Shutterstock.com

De oude, papieren rouwkaart is al jaren op zijn retour. Steeds vaker kiezen nabestaanden voor een gezongen rouwkaart. Marcos Rodríguez is de eerste rouwzanger van Nederland. Na een sterfgeval gaat hij langs bij familie en vrienden om het slechte nieuws zingend mede te delen.

“De traditionele rouwkaart is koud en onpersoonlijk. Een gezongen rouwkaart is veel origineler”, zegt de van oorsprong Mexicaanse Rodríguez. “Ik schrijf voor elke overledene een unieke rouwballade. Daarmee ga ik langs vrienden en familie. Dat is veel persoonlijker dan zo’n kille, zwartomrande kaart.”

Vandaag gaat Rodríguez langs de deuren voor de begrafenis van een 68-jarige man uit Schoonhoven. De buurvrouw van de overledene doet open. “Bedroefd om het gemis, maar dankbaar dat verder lijden hem bespaard is gebleeeheeeven”, zingt Rodríguez. “Onze lieve opa, onze zorgzame vader en uw gezellige buurman is rustig ingeslaaa…haa…pen.”

 
Deel dit artikel: