
DEN HAAG - De Gezondheidsraad heeft vandaag nieuwe, strengere voedingsadviezen gepresenteerd. De Gezondheidsraad adviseert om meer peulvruchten te eten en aanzienlijk minder vlees. Wel plaatst de raad een belangrijke kanttekening: vanwege de twijfelachtige inhoud wordt een frikandel voortaan gezien als peulvrucht.
De opvallende herclassificatie volgt op jarenlang onderzoek naar de exacte samenstelling van de populaire bruine staaf. “We zijn er helaas niet in geslaagd om de samenstelling volledig te doorgronden, maar op moleculair niveau zit een frikandel dichter bij een peulvrucht dan bij vlees”, aldus voedingsdeskundige Elsbeth de Lange. “De exacte inhoud van een frikandel is nog steeds buitengewoon vaag. Met vlees heeft het in ieder geval weinig te maken.”
Frikandellen zijn vooral onder lageropgeleiden een belangrijk onderdeel van het dagelijkse dieet. De nieuwe classificatie betekent dat zij voortaan voldoende peulvruchten binnenkrijgen zonder daadwerkelijk iets aan hun voeding te hoeven veranderen.
De voedingsdeskundige benadrukt wel dat alleen frikandellen niet genoeg zijn voor een gevarieerd voedingspatroon: “Je hebt ook groente nodig, bijvoorbeeld in de vorm van gesnipperde uitjes. Bestel dus ook af en toe een frikandel speciaal.”

