Geweigerd op de intensive care? U krijgt wat leuke folders mee!

Foto: BAZA Production / solar22 / Chaikom / Shutterstock.com

Nu de maatregelen zijn versoepeld terwijl de IC nog vol ligt, zijn er mensen die zich zorgen te maken over Code Zwart. Onterecht, zo blijkt. De mensen voor wie geen plek is op de intensive care gaan namelijk niet met lege handen naar huis.

Bij Code Zwart moet er een keuze worden gemaakt over wie een IC-bed krijgt en wie niet. Leeftijd, intelligentie, belastingtarief of loting, de criteria voor toelating op de IC zijn nog niet duidelijk. Om de teleurstelling bij de geweigerde patiënten wat te beperken, is er voor hen een informatiepakket boordevol aanbiedingen, inspiratie en voordelen.

De 21-jarige Fleur is stagiaire verpleegkunde op de IC-afdeling van UMC Meppel. “Mensen hoeven zich echt geen zorgen te maken”, legt ze uit. “Dat er verschillen zijn na de toekenning, dat lijkt me duidelijk. Verschillen heb je overal. Waar de één wat zuurstof krijgt, krijgt de ander de folder ‘Thuis sterven met corona’. Daarin staan handige tips over hoe je de laatste fase zo aangenaam mogelijk kunt maken.”

“Ja, natuurlijk is het jammer dat er niet voor iedereen een plekje op de IC is”, geeft de verpleegkundige toe. “Daar moet je mee leren leven. Al moeten sommigen daar misschien wel een beetje mee opschieten, haha!”

 
Deel dit artikel: