22 ℃

Defensie gooit gevonden granaten uit Tweede Wereldoorlog alsnog naar Duitsers

Defensie gooit gevonden granaten uit Tweede Wereldoorlog alsnog naar Duitsers
Foto: Alexander Gatsenko / Dolfilms / Shutterstock.com

De tientallen bommen en honderden granaten uit de Tweede Wereldoorlog die woensdag werden gevonden op vliegbasis Deelen gaan alsnog naar Duitsland. Uit historisch onderzoek blijkt dat de granaten destijds tegen de Duitsers waren bedoeld.

De munitie werd gevonden bij graafwerkzaamheden op de vliegbasis. Deskundigen hebben inmiddels uitgezocht voor wie de projectielen bedoeld waren. Geallieerden hadden de bommen en granaten in tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de moffen willen gooien, maar dat mislukte gedeeltelijk. Veel bommen en granaten ontploften niet en bleven al die tijd op het terrein liggen. Die fout wordt nu rechtgezet.

Omdat de Duitsers inmiddels weg zijn, moet de munitie eerst worden verplaatst. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zal de bommen en granaten in de komende dagen overbrengen naar het grensgebied bij Kaldenkirchen. Leden van de Koninklijke Landmacht zullen de explosieven daar alsnog naar de Duitsers gooien. “Dit was al jarenlang een onvoltooid stukje uit de Tweede Wereldoorlog”, zegt historicus Cor Ploeger. “Mooi dat we dit alsnog kan worden afgerond.”

 
Deel dit artikel: