18 ℃

Heeft Gerrit Zalm geheime banden met de VVD?

Gerrit Zalm is benoemd tot nieuwe informateur. Zalm ging woensdag direct om tafel met verschillende partijen, in een poging een nieuw kabinet te vormen. De aanstelling van Zalm is niet onomstreden. Volgens ingewijden heeft hij banden met de VVD.

Foto: YT CC

Woensdagmiddag ontving Zalm de partijleiders van de VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Dat was slechts enkele uren na zijn benoeming tot nieuwe informateur door de Tweede Kamer. Ingewijden twijfelen aan de onpartijdigheid van Zalm. Hij zou in het verleden contact hebben gehad met politici van de VVD. Mogelijk is Zalm in het geheim zelfs lid van die partij.

Volgens onbevestigde geruchten zou Zalm vanaf 1984 allerlei functies binnen de VVD hebben vervuld. “Mochten die geruchten juist blijken, dan wordt zijn positie als informateur natuurlijk onhoudbaar. Van een informateur mag immers worden verwacht dat hij onpartijdig is”, zegt politiek analist Fons Knielen. “Dit zaakje stinkt, dat is duidelijk. Helemaal als straks blijkt dat de VVD deel uitmaakt van het nieuwe kabinet.”

 
Deel dit artikel: