Opgebiecht

Gerard (68) is dieselrijder: “Ik wil er niet meer over liegen”

Foto: Max kegfire / Halfpoint / Shutterstock.com

Onder automobilisten in ons land groeit het gevoel van dieselschaamte. Onder grote sociale druk kiezen steeds meer Nederlanders voor een hybride of elektrische auto. Gerard Grofthuizen (68) uit Warnsveld rijdt nog altijd op diesel en komt daar nu openlijk voor uit.

Gerard kocht zijn Volvo in een tijd dat diesel nog geen omstreden brandstof was. Nu voelt hij zich, zoals zoveel dieselrijders, met de nek aangekeken. “Vanwege mijn dieselauto ben ik al veel vrienden kwijtgeraakt. Zodra je vertelt dat je een dieselauto hebt, willen mensen niks meer met je te maken hebben. Maar in de loop der jaren heb ik allerlei trucjes geleerd om te verhullen dat ik een dieselauto heb”, vertelt hij.

Zo verwijderde Gerard het ‘D3′-labeltje van de achterklep. “Ik moest wel”, zegt hij. “Dat labeltje zou mij onmiddellijk verraden. En ’s morgens duw ik de auto eerst de straat uit voor ik hem start. Anders zou de hele buurt dat ratelende dieselgeluid horen.”

Gerard heeft lang nagedacht over dit interview: “Ik snap dat er mensen zijn die mij verachten nu ze weten dat ik op diesel rijd. Waarschijnlijk ben ik nu in een klap bekend als ‘die dieselrijder uit Warnsveld’. Maar toch wil ik eerlijk zijn. Dat is juist de reden waarom ik naar de media ben gestapt. Ik wil niet meer liegen. Ik ben een dieselrijder.”

 
Deel dit artikel: