22 ℃

Gemengde reacties op nieuwe portretfoto koning Willem-Alexander

Gemengde reacties op nieuwe portretfoto koning Willem-Alexander
Foto: RVD - Gemmy Woud-Binnendijk / Anneka / Posztos / Shutterstock.com

DEN HAAG - Niet iedereen is enthousiast over de nieuwe portretfoto van koning Willem-Alexander die vandaag via de Rijksvoorlichtingsdienst werd gepubliceerd. Sommigen noemen de foto ‘ouderwets’ en ’te statig’.

Traditiegetrouw laat de koning zich elk jaar op de foto zetten. In voorgaande jaren poseerde hij met zijn familie op het strand of in de achtertuin van paleis Huis ten Bosch. Dit jaar koos hij voor een wat klassiekere setting. De koning poseert in een van de pronkzalen van het paleis, gekleed in een traditionele koningsmantel.

Niet iedereen kan het portret waarderen. Critici vinden de foto niet passen bij het moderne koningschap en zelfs kitscherig. Royaltyverslaggever Jan Asmodée  denkt daar anders over: “De koning heeft zich in de afgelopen jaren vaak in vrijetijdskleding laten fotograferen, alsof hij een gewone burger is. Soms zelfs met de hond erbij. Leuk, maar het is wel belangrijk dat je als koning boven het volk blijft staan. Hij is niet zomaar een of andere Haagse kakker met een te hoog salaris, hij is het staatshoofd verdomme! Met deze traditionele fotoshoot pakt de koning een stukje autoriteit terug. Dat werd hoog tijd.”

 
Deel dit artikel: