18 ℃

Gemeenteraad Zeewolde akkoord met ondergrondse kernproeven in weiland langs Gooiseweg

Foto: Robrecht Kruft / Shutterstock.com

De gemeenteraad in Zeewolde heeft donderdagavond groen licht gegeven voor een serie ondergrondse kernproeven in de gemeente. Een meerderheid van de partijen stemde voor de benodigde wijziging van het bestemmingsplan. 

Het besluit maakt de weg vrij voor de detonatie van twee atoombommen van elk 54 megaton op een diepte van tweehonderd meter onder een weiland langs de Gooiseweg. De lokale partijen CDA, VVD en Zeewolde Liberaal wezen als voorstanders op de kansen die de kernproeven Zeewolde kan bieden. Die liggen onder meer in het gebruik van de restwarmte.

Aan het begin van de raadsvergadering werd door boeren uit de omgeving geprotesteerd tegen de kernproeven. Ze willen niet dat landbouwgrond voor kernproeven gebruikt wordt. Maar de lokale fractie van D66 wees de bezwaren van de hand: “Een nieuwe industrie vraagt om lef. Juist voor de agrarische sector bieden de ondergrondse nucleaire explosies voordelen. Zo zullen de aardappelen uit Zeewolde in de komende paar honderd jaar veel groter zijn.”

 
Deel dit artikel: