23 ℃

Gemeentelijke herindeling Arnhem wederom van de baan, Duitsers haken af

Foto: Jolanda Aalbers / Shutterstock.com

Opnieuw is het niet gelukt om de gemeente Arnhem onder te brengen in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Ondanks een stevige lobby vanuit de regering onder leiding van Mark Rutte zelf blijft een deal met onze oosterburen uit.

Veruit de meeste Nederlanders vinden het jammer dat de deal mislukt is. Woordvoeder van Stichting Onnodig Arnhem (SOA) Gerrie van de Weetering is ook teleurgesteld: “Arnhem voegt zo weinig toe aan Nederland en ook de inwoners zijn sprekend Duitsers. Dus waar wachten we nog op?”

Maar de deelstaat Nordrhein-Westfalen is onverbiddelijk. Dieter Vollsack van de CDU reageert: “We hebben tegenwoordig zelf heel goede fietsfabrieken en ook ons amateurvoetbal is op een dusdanig hoog niveau dat Vitesse echt geen meerwaarde heeft. Ik zie de toevoeging van een herindeling op dit moment niet.”

Begin jaren ’40 van de vorige eeuw bestond ook al de wens om Arnhem in de Duitse deelstaat onder te brengen. Opmerkelijk genoeg kwam de interesse toen uit Duitsland. Nederland bood toen weinig weerstand, maar het waren uiteindelijk de Britten die de plannen alsnog dwarsboomden.

 
Deel dit artikel: