18 ℃

Gemeente wil vuurwerkverbod in hele stad

Nergens meer vuurwerk, behalve een door de gemeente georganiseerde vuurwerkshow. Steeds meer gemeenten hopen daarmee gewonden en vernielingen door vuurwerk te voorkomen. 

vuurwerk-aansteken-rotjesVandaag oordeelde de rechter dat een gemeente een vuurwerkvrije zone mag aanwijzen. Een vuurwerkhandelaar had een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Hilversum, die al enkele jaren zo’n vuurwerkvrije zone heeft, maar de rechter stelde hem in het ongelijk. De uitspraak betekent groen licht voor de andere gemeenten die vuurwerk willen verbieden. 

“Ik ben heel blij”, zei burgemeester Pieter Broertjes in De Volkskrant. “Ik wil de overlast terugdringen. Het overgrote deel van de gemeenteraad wil dat ook.” De burgemeester wil dat Hilversum uiteindelijk helemáál vuurwerkvrij wordt. Hij is niet de enige, want nog zeker 9 andere gemeenten willen het afsteken van vuurwerk verbieden.

Ook veiligheidsexpert Gert van der Krabbe is voorstander van een algeheel vuurwerkverbod. “Uit de cijfers blijkt dat vooral mensen met een beperkt IQ vuurwerk afsteken. Daardoor vallen elk jaar veel gewonden”, weet Van der Krabbe. Milieudeskundigen pleitten vorig jaar al voor een totaalverbod op vuurwerk, met een vuurwerkshow op televisie als alternatief.

 
Deel dit artikel: