Gemeente start proef met verticaal zebrapad

Foto: Nikky de Graaf / Shutterstock.com / NP

Zo moeten ze eruit gaan zien, de vier witte zuilen die samen het verticale zebrapad vormen. In Langbroek start binnenkort een proef met het eerste verticale zebrapad van Nederland. Het ontwerp werd vandaag voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het nieuwe zebrapad is niet alleen breder, maar ook hoger dan de gebruikelijke oversteekplaatsen. “Een gewoon zebrapad is slechts een millimeter hoog en vormt nauwelijks een obstakel voor het autoverkeer. Dit verticale zebrapad heeft een hoogte van ruim drie meter. Hiervoor moet je als automobilist wel stoppen”, zegt wethouder Hans Buijtelaar van de gemeente Wijk bij Duurstede, waar Langbroek onder valt.

“De gebruikelijke zebrapaden worden door automobilisten nogal eens over het hoofd gezien. Bij het verticale zebrapad is dat nagenoeg onmogelijk”, aldus de wethouder. “In België wordt al langer geëxperimenteerd met verticale zebrapaden. De ervaringen zijn daar goed.”

Buijtelaar verwacht wel dat verkeersdeelnemers even aan het verticale zebrapad zullen moeten wennen: “Voor automobilisten vormt het zebrapad echt een obstakel. En ook voetgangers zullen moeten uitvinden hoe ze er overheen kunnen klimmen. Maar ik verwacht zeker dat de Langebroekerdijk hiermee op termijn een stuk veiliger wordt.”