16 ℃

Gemeente kiest kleur van uw nieuwe auto

Niet u, maar de gemeente moet de kleur van uw nieuwe auto bepalen. Nu passen auto’s vaak niet in het straatbeeld. Milieuwetenschapper Iep Klepper wil daarom dat de gemeente de kleur gaat toewijzen.

laat-gemeente-de-kleur-van-nieuwe-auto-kiezen“Autokopers zijn nu min of meer vrij in het kiezen van de kleur. Er is geen enkele regelgeving. Dat is absurd”, zegt Klepper. “We zien dat auto’s met diverse kleuren zomaar bij elkaar in de straat worden gezet. De mensen doen maar wat. Blauw, rood, groen… het staat allemaal lukraak naast elkaar. Hierdoor ontstaat een rommelig straatbeeld en dat is jammer”, aldus de milieuwetenschapper.

In een aantal grote steden start volgend jaar een proef, waarbij de gemeente een kleur gaat toewijzen. “Burgers die een andere auto willen kopen, moeten dat aangeven bij de gemeente. Een speciale commissie kiest vervolgens een kleur die het best past in de omgeving”, legt Klepper uit.

Wie al een auto heeft, moet die in uitzonderlijke gevallen verwijderen. “Soms zie je ineens een gele auto in een overwegend groene straat. Dat kan natuurlijk niet zo blijven”, aldus Klepper.

 
Deel dit artikel: