23 ℃

Gemeente Harderveld leeft veilig mee met slachtoffers Hamas: “Alle vlaggen ter wereld bij stadhuis behalve Israëlische”

Gemeente Harderveld leeft veilig mee met slachtoffers Hamas: “Alle vlaggen ter wereld bij stadhuis behalve Israëlische”
Foto: Milthon Phic Studio / MathieuLphoto / Shutterstock.com

HARDERVELD - Na vijf hectische dagen zegt de gemeente Harderveld de ultieme steunbetuiging voor de slachtoffers van de terreuraanslagen in Israël te hebben gevonden. De gemeente heeft de vlaggen van alle denkbare landen en regio’s ophangen, behalve die van Israël. Met de 319 vlaggen hoopt de gemeente Harderveld niemand boos te maken.

Burgemeester Harco Haverzaat van de gemeente Harderveld stond vanmiddag vol trots de pers te woord. “Afgelopen zondag hesen we in al onze naïviteit de Israëlische vlag, met als gevolg dat ons stadhuis met brandbommen werd bekogeld. Op maandag besloten we ook de Palestijnse vlag te hijsen, met als gevolg doodsbedreigingen aan bestuurders en ambtenaren van onze gemeente. Met het ophangen van alle vlaggen van de wereld behalve die van Israël hebben we een compromis gevonden waarin iedereen zich kan vinden.”

Maar is het niet vreemd om juist de vlag van het getroffen land achterwege te laten? “Absoluut niet”, zegt burgemeester Haverzaat. “De verklaring ligt in de diaspora. Dat woord kende u nog niet. Sinds de val van het koninkrijk Juda zes eeuwen voor Christus zijn de joden uitgewaaid over de hele wereld. Iedere Israëliër heeft wel voorvaderen in een ander land dan Israël. En dus hebben wij nu alle vlaggen die maar denkbaar zijn bij ons stadhuis opgehangen, behalve de Israëlische. Een respectvol en toch heel veilig eerbetoon.”

 
Deel dit artikel: