Na uitspraken Trump:

Gemeente Elburg verhoogt defensiebudget

Gemeente Elburg verhoogt defensiebudget
Foto: André Daalmeijer / Gemeente Elburg / Wiki Commons CC BY-SA 4.0

ELBURG - Elburg is de eerste gemeente die fors meer geld steekt in defensie. Elburg hoopt hiermee het recht op verdediging door de NAVO te behouden.

De Amerikaanse oud-president Donald Trump zei deze week dat landen die niet genoeg meebetalen aan het NAVO-bondgenootschap niet zullen worden geholpen bij een eventuele aanval van de Russen. “De uitspraken van de heer Trump hebben ons absoluut wakkergeschud. We hebben direct besloten om het gemeentelijke defensiebudget fors te verhogen”, zegt burgemeester Jan Nathan Rozendaal van de gemeente Elburg.

Een deel van het Elburgse defensiebudget zal worden gebruikt voor verstevigen van de kazematten en het verhogen van de stadsmuur. “De muur is eigenlijk sinds de zestiende eeuw niet meer gemoderniseerd”, aldus burgemeester Rozendaal. “Het wordt tijd dat wij als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen. Alleen verdediging tegen een aanval met ijzeren kanonnen is niet meer voldoende. De stadsmuur moet op termijn ook bestand zijn tegen een eventuele Russische aanval met strategische kernwapens.”

Uiteindelijk wil Elburg jaarlijks zo’n 20 miljard euro uittrekken voor defensie. “Dat is 2 procent van het Nederlandse bbp, dus daarmee voldoen we aan de regels van de NAVO”, legt burgemeester Rozendaal uit. “Ik denk niet Elburg bij Poetin hoog op de prioriteitenlijst staat, maar we moeten ook realistisch zijn. Als de Russen komen, heeft Elburg de steun van de NAVO wel nodig.”

 
Deel dit artikel: