19 ℃

Gemeente begonnen met aanleg Nord Stream Meppel

Gemeente begonnen met aanleg Nord Stream Meppel
Foto: Aleksandar Malivuk / Shutterstock.com

Burgemeester Richard Korteland van de gemeente Meppel heeft vanmorgen het startschot gegeven voor de aanleg van Nord Stream Meppel, een gaspijpleiding die Meppel rechtstreeks verbindt met de gasvelden in de Noordzee.

Nord Stream Meppel moet een alternatief worden voor de reeds bestaande Europese gasleidingen Nord Stream 1 en Nord Stream 2. Die laatste is door de oorlog met Rusland nooit geopend. Rusland heeft ook de gastoevoer via Nord Stream 1 afgesloten, volgens de Russen wegens ’technische problemen’. Dat leidde tot een enorme stijging van de gasprijs. Voor de gemeenteraad van Meppel is de maat vol. Met Nord Stream Meppel wil de gemeente minder afhankelijk worden van Rusland.

De graafwerkzaamheden begonnen vanochtend in het veld langs de Bremenbergweg. Uiteindelijk moet de pijpleiding helemaal doorlopen tot de gasterminal bij het Noorse Skudeneshamn. Als de werkzaamheden zijn voltooid, wordt via Nord Stream Meppel jaarlijks ruim 27 miljard kuub aardgas naar het eindstation achter het gemeentehuis gepompt.

“Het is natuurlijk een behoorlijke investering, maar we waren het gedonder met de Russen zo langzamerhand spuugzat”, motiveert burgemeester Korteland. “Het zou me niet verbazen als meer gemeenten budget vrijmaken voor een eigen Nord Stream.”

Nord Stream Meppel moet eind oktober operationeel zijn. De 743 kilometer lange pijpleiding wordt aangelegd door installatiebedrijf De Bruin, in Meppel en omstreken al jaren een begrip.

 
Deel dit artikel: