15 ℃

Gemeente Amsterdam verwijdert straten om straatintimidatie tegen te gaan: “Pak probleem aan bij de kern”

Gemeente Amsterdam verwijdert straten om straatintimidatie tegen te gaan: “Pak probleem aan bij de kern”
Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

AMSTERDAM - Wie deze dagen door Amsterdam wandelt, zal opmerken dat het straatbeeld in de Nederlandse hoofdstad drastisch aan het veranderen is, voor zover er überhaupt nog gesproken kan worden van een straatbeeld. De gemeente Amsterdam heeft namelijk besloten om diverse straten te laten verwijderen om zo straatintimidatie effectiever tegen te gaan.

“Helaas hebben we moeten concluderen dat onze bewustwordingscampagnes niet hebben geleid tot de gewenste veranderingen”, vertelt burgemeester Femke Halsema. “Vooral vrouwen doen nog regelmatig melding van straatintimidatie. Hoewel de aard van de melding uiteen kan lopen van nafluiten tot ongewenst fysiek aanraken, zien we tegelijk dat er bij iedere melding een constante factor aanwezig is die het probleem mogelijk in de hand werkt, namelijk de factor ‘straat’. Door straten te verwijderen hopen we daarom het probleem bij de kern aan te pakken.”

Hoewel de rigoureuze aanpak van de gemeente Amsterdam op veel steun kan rekenen, denken sommige mensen dat de verwijdering van de straten tot nieuwe problemen kan leiden. Zo wordt onder meer gevreesd voor een dramatische infrastructuur en hardnekkige geluidsoverlast van spelende kinderen in een meterslange zandbak waar vroeger de Kalverstraat lag. Halsema wil niets weten van deze doemscenario’s en blijft positief: “Deze aanpak zorgt ervoor dat straatintimidatie voorgoed verbannen wordt uit Amsterdam. Dáár zouden we ons allemaal op moeten focussen.”

 
Deel dit artikel: