18 ℃

Gemeente Amsterdam koopt sterrenstelsel Andromeda

Adam Evans / Wiki Commons CC

De Gemeente Amsterdam heeft het overgrote deel van het sterrenstelsel Andromeda aangekocht. Hiermee is Amsterdam de eerste Nederlandse gemeente die investeert in buitenaards grondgebied.

Volgens de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens gaat het om een investering in de toekomst: “Met 800.000 inwoners barst Amsterdam bijna uit zijn voegen. Ruimte voor nieuwe woningen is niet meer te vinden. Bovendien is bouwgrond hier onbetaalbaar geworden. Dan loont het om ook buiten ons zonnestelsel te gaan kijken.”

Andromeda ligt met een afstand van 2,54 miljoen lichtjaar relatief dicht bij Amsterdam en heeft een diameter van een kwart miljoen lichtjaar. De gemeente betaalt ruim 12 miljard voor het sterrenstelsel. “Dat lijkt veel geld, maar als je de prijs per vierkante meter uitrekent kom je op een heel schappelijk bedrag”, aldus de wethouder.

Reizen naar Andromeda is nu nog niet mogelijk, laat staan er woningen bouwen. Was het niet logischer om woningen te bouwen in minder dichtbevolkte gebieden in Nederland? “Daar hebben we heus wel naar gekeken”, zegt Ivens. “Maar je kunt van Amsterdammers niet verwachten dat ze helemaal naar Groningen of Drenthe verhuizen.”

 
Deel dit artikel: