16 ℃

Gelders dorp geraakt door onweersbui zonder kleurcode: “We zijn aan een ramp ontsnapt”

Gelders dorp geraakt door onweersbui zonder kleurcode: “We zijn aan een ramp ontsnapt”
Foto: EvGavrilov / Shutterstock.com

WIJDENBOSCH - De schrik zit er nog goed in bij de bewoners van het Gelderse dorp Wijdenbosch. Vanochtend werd het dorp getroffen door een onweersbui zonder kleurcode.

Peter Hutsemaker (43) was net wakker toen hij door het onweer in de verte hoorde aankomen. “Ik hoorde het rommelen, maar ik had geen idee of ik te maken had met een code geel, oranje, of – God verhoede – code rood”, vertelt hij. “Ik ben onmiddellijk gaan googelen, maar ik kon de kleurcode van deze onweersbui niet vinden. Toen werd ik pas echt bang.”

Al snel werd duidelijk dat de weerbureaus het onweer van vanochtend geen kleurcode hadden gegeven. “We moesten dus improviseren”, zegt Hutsemaker. “Samen met de buurt hebben we geprobeerd zelf een kleur te geven aan de onweersbui. Lastig, want wij zijn natuurlijk geen professionals. Samen met de buurt kwamen we uit op code geel.”

Hutsemaker heeft verschillende weerbureaus om uitleg gevraagd. “Ik denk dat we recht hebben op een verklaring”, zegt hij. “Godzijdank was het dit keer maar een lichte onweersbui, maar het gaat om het principe. Een onweersbui zonder kleurcode mag eigenlijk niet voorkomen.”

 
Deel dit artikel: