Geheime hersenchip kan complotdenkers mogelijk genezen

Foto: Beerkoff / Shutterstock.com

Steeds meer mensen denken in complotten. Soms raken ze binnen enkele weken verstrikt in een web van absurde theorieën, idiote gedachtenpatronen en ver gevorderde paranoia. Toch is er hoop. In UMC Meppel wordt in het geheim gewerkt aan een chip die deze psychotische aandoening kan genezen.

Complotdenkers komen in alle lagen van de bevolking voor. Een van de bekendste voorbeelden is rapper Lange Frans, die door complotgedachtes zelfs zijn succesvolle muzikale carrière in rook op zag gaan.

“De frontale hersenkwab, daar gaat het fout”, zegt neuroloog dr. Jan Troffel. “De complotdenker verliest geleidelijk het rationele denkvermogen en stelt zich tegelijk open voor lulkoek van buitenaf. Op den duur is de complotdenker niet meer in staat om dom gelul van feiten te onderscheiden.”

Samen met een team van specialisten werkt Troffel stiekem aan speciale chip, die de gedachten van complotdenkers weer in de juiste richting kan sturen. “Het gaat om een chip kleiner dan een speldenknop. In de hersenen van de complotdenker kan de chip helpen om de kolder te onderdrukken”, legt de arts uit. “En het mooiste is: er is geen ingrijpende operatie nodig om de chip te implanteren. De chip is zo klein, dat hij via de bloedbaan in het hoofd kan worden gebracht, zelfs zonder dat de complotdenker het merkt.”

 
Deel dit artikel: