17 ℃

Geen Zwarte Piet maar donkere hulpsinten

Bij de intocht van Sinterklaas in Almere zijn dit jaar geen Zwarte Pieten te zien, maar zo’n honderd donkere hulpsinterklazen. De organisatie hoopt hiermee een oplossing te hebben gevonden in de Zwarte Pieten-discussie. 

sinterklaas-hulpsintTegenstanders van Zwarte Piet hebben in de afgelopen tijd uitvoerig geprotesteerd. Zij vinden Zwarte Piet, als negroïde knecht van Sinterklaas, een uiting van racisme. “In overleg met de gemeente is gekozen voor een compromis. Wij vervangen de traditionele Zwarte Pieten door donkere hulpsinterklazen. Een hulpsinterklaas is immers geen knecht, maar een gelijkwaardige assistent van Sinterklaas”, aldus de organisatie in een persbericht.

De actiegroep Piet Niet is tegen donkere hulpsinterklazen. “Het woord hulpsinterklaas zegt het al: hij is een assistent die ónder het gezag van Sinterklaas werkt. Daardoor is er sprake van onderdrukking”, moppert woordvoerder Stanley Braafsuiker. “Donkere mensen worden wederom op de tweede plaats gezet. Dat is racisme. Alsof donkere mensen nog niet genoeg hebben geleden onder deze walgelijke traditie.”

 
Deel dit artikel: