18 ℃

“Geen Zwarte Piet? Dan ook geen blanke vla”

Mocht er een verbod komen op Zwarte Piet, dan moet ook blanke vla verboden worden. Dat zegt jurist Paul Nafta, die de racistische achtergrond van blanke vla onderzocht.

paul-nafta-blankevlaVoorstanders van Zwarte Piet zeggen het regelmatig: als Zwarte Piet verboden wordt, dan kan blanke vla ook niet meer. Volgens de Amsterdamse jurist Paul Nafta is die redenering volledig juist. “Volgens sommigen is Zwarte Piet een uiting van racisme en een verwijzing naar het koloniale verleden. De vergelijking met vla ligt dan natuurlijk voor de hand. Met vla als tegenargument laat je zien dat je het snapt”, aldus Nafta.

Of blanke vla juridisch nog houdbaar is, valt volgens Nafta te bezien. “Vla wordt gemaakt van verse koemelk en verdikkingsmiddelen. Het heeft wat weg van pudding”, legt de jurist uit. “Door toevoegingen kan vla allerlei kleuren krijgen, maar blanke vla is blank. Dat valt moeilijk te ontkennen. Als je dat in de Zwarte Piet-discussie naar voren brengt, heb je gewoon een ijzersterk punt.”

 
Deel dit artikel: