11 ℃

Geen zin in school? Hou je kind gerust wat langer thuis

Foto: Lopolo / Shutterstock.com

Het nieuwe schooljaar gaat van start, maar lang niet alle leerlingen hebben er zin in. Shanila Gruinink (12) blijft nog lekker een jaartje thuis. “Ze heeft écht geen zin om weer naar school te gaan”, zegt haar moeder Joyce.

Na een zomervakantie van ruim zes weken gaan de scholen weer open. Docenten en ouders hebben vaak moeite om de leerlingen voor een nieuw schooljaar te motiveren. “Shanila zou eigenlijk beginnen aan de brugklas, maar ze heeft duidelijk aangegeven dat ze er nog geen zin in heeft. Nou, dan ga ik haar niet dwingen”, zegt moeder Joyce.

Pedagoog Gerard Zilver vindt het verstandig om ongemotiveerde kinderen nog een jaartje thuis te houden. “Sommige leerlingen zijn na zes weken zomervakantie gewoon nog niet klaar voor een heel nieuw schooljaar. Daar moet je als ouder toch rekening mee houden”, legt de pedagoog uit. “Het is vooral een kwestie van geduld. Kinderen geven zelf wel aan wanneer ze er aan toe zijn.”

Een eventuele boete voor het ontduiken van de leerplicht neemt Joyce graag op de koop toe. “Ik laat het geluk van mijn kind niet verpesten door stomme regels”, zegt ze vastberaden. “Het nieuwe schooljaar komt voor Shanila ook wel erg ongelegen. Ze is ’s avonds nog laat op straat en komt pas rond twaalf uur thuis. Overdag is ze gewoon doodmoe.”

 
Deel dit artikel: