23 ℃

Geen straf: Wilders teleurgesteld

Geert Wilders is woedend, nu hij van de rechter geen straf krijgt voor zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak. “Wat moet ik in hemelsnaam zeggen om wél straf te krijgen?”, vroeg de PVV-leider zich na de uitspraak af.

geert-wilders-closeup-roodWilders stond terecht voor zijn uitspraken tijdens een PVV-bijeenkomst in Den Haag. Wilders vroeg zijn publiek: “Willen jullie meer of minder Marokkanen in deze stad?”, waarna het publiek ‘minder minder’ riep. Volgens het Openbaar Ministerie zette hij daarmee aan tot discriminatie, maar de rechter legde hem geen straf op.

Direct na de uitspraak was de teleurstelling van Wilders’ gezicht af te lezen. “Begrijpelijk”, zegt politiek analist Fons Knielen. “Wilders heeft zijn uiterste best gedaan om verdeeldheid te zaaien. Wilders had daar graag een beetje meer erkenning voor gekregen.”

Volgens Knielen is het niet makkelijk om een hele bevolkingsgroep op een strafbare manier te demoniseren. “Er zijn maar weinig politici die dat kunnen. Eén van de weinigen die de kunst écht verstond was een Duitse politicus in de jaren ’30. Hij werd uiteindelijk zelfs rijkskanselier.”

 
Deel dit artikel: