12 ℃

Geen kerstkaart? Relatie kapot.

Foto: Aaron Amat / Shutterstock.com

Veel mensen onderschatten het belang van kerstkaarten. Steeds meer Nederlanders sturen geen kerstkaarten, maar ze realiseren zich niet wat daarvan de gevolgen kunnen zijn.

Renate Blauwnagel (31) besloot vorig jaar te stoppen met het sturen van kerstkaarten. “Ik vond het flauwekul, elk jaar zo’n kaartje met een standaardtekst. Toen is alle ellende begonnen”, snikt Renate.

“Mijn familie wilde niets meer met mij te maken hebben. ‘Als jij ons geen prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar wenst, hoeven we jou niet meer te zien’, zeiden ze. Ook mijn relatie ging kapot. Mijn vriend wilde niet met mij onder de kerstboom zitten als ik hem geen kerstkaart stuur. Achteraf begrijp ik dat.”

Socioloog Ferdinand Dusse waarschuwt mensen die overwegen te stoppen met kerstkaarten. “Veel mensen denken dat de familie of partner niet zit te wachten op een kerstkaart. Onterecht. Het gaat om het principe”, zegt Dusse. “Renate heeft haar problemen aan zichzelf te danken. Als je je bloedeigen partner niets eens schriftelijk prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar wenst, wat voor vreselijk egoïstisch mens ben je dan?”

 
Deel dit artikel: